Coderen

Het nieuwe vak coderen sluit naadloos aan bij onze filosofie van wereldburgerschap en het vertrouwd raken met technologie. Alle brugklasleerlingen leren programmeren (codes schrijven voor software) en maken daarmee hun eigen apps, games en websites. Zo trainen zij zich in computational thinking: creatief denken over de logische stappen die je moet nemen om een probleem op te lossen. Deze manier van denken komt niet alleen van pas bij coderen, maar bij alles wat leerlingen doen en bij wat ze later allemaal gaan doen.

Met dit vak leren leerlingen bewust omgaan met digitale technologie en nadenken over de gevolgen daarvan op het dagelijks leven. Ze leren inzien dat het uitmaakt hoe bijvoorbeeld sociale media als Facebook en Instagram zijn geprogrammeerd en hoe informatie gedeeld wordt op internet. Zonder deze kennis van digitale technologie is het niet voor te stellen om invloed uitoefenen op de wereld van morgen. Dat maakt leren coderen van grote waarde voor elk vakgebied, niet alleen voor de leerlingen die later computer science gaan studeren.